سنگ گرانیت از آن دسته سنگهای زینتی است که در ساختمانسازی کاربرد زیادی دارد و محبوبیت آن به دلیل رنگبندی متنوع و مقاومت بالای این سنگ است. از سنگهای گرانیت میتوان در ساختمانهای مسکونی و تجاری و برای قسمتهای مختلف یک ساختمان ازجمله کف، ساخت نما با گرانیت، پیادهرو، جدولکشی، بناهای تاریخی و… استفاده کرد.
وجود مقادیر بسیار زیاد این سنگ در پوسته زمین سبب گردیده تا در مصارف مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد. گرانیت در پوسته زمین و در بسیاری از رشتهکوههای گوناگون در سراسر جهان به وفور یافت میشود. مقاومت بالای این نوع سنگ به دلیل ترکیبات آن است که باعث شده است تا در برابر شرایط آبوهوایی مختلف و خراش محکم باشد. با ما در این مقاله همراه باشید تا با خصوصیات و کاربردهای گرانیت بیشتر آشنا شوید.
سنگ گرانیت از دسته سنگهای آذرین محسوب میشود. این سنگ با نام علمی پلوتونیک نیز نامگذاری شده است. به این معنا که محل تشکیل سنگ گرانیت به اعماق زمین برمیگردد. گرانیت ازجمله یکی از اجزاء اصلی تشکیل دهنده پوسته زمین نیز محسوب میشود. به همین دلیل از اهمیت و مزایای بسیاری برخوردار است.
گرانیت یک سنگ آذرین نفوذی با دانههای درشت (مواد معدنی) است که به راحتی با چشم غیرمسلح دیده میشود. رنگهای گرانیت معمولاً صورتی، سفید، خاکستری و سیاه هستند. با این حال، توجه به این نکته ضروری است که برخی از سنگهایی که بهعنوان گرانیت سیاه به بازار عرضه میشوند، احتمالاً گابرو هستند، زیرا گرانیت باید حداقل 20 درصد کوارتز داشته باشد تا بتوان آن را گرانیت نامید.
سنگهای گرانیت دارای تنوع بسیار بالایی هستند. شرایط تشکیل این سنگها در اعماق زمین سبب میگردد که آنها به دستههای بسیار متفاوتی تبدیل شوند. همانطور که گفته شد سنگهای گرانیت دارای ترکیبات مختلفی از عناصر متفاوت و همچنین در دماهای مختلفی تشکیل میشوند. بههمین دلیل به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند.
انواع سنگ گرانیت بنابر ویژگیهای اصلی به دستهبندی زیر تقسیم میشوند:
گرانیت مجموعهای از کانیها و سنگها، عمدتاً کوارتز، فلدسپات پتاسیم، میکا، آمفیبولها و سایر مواد معدنی است. گرانیت معمولاً حاوی 20 تا 60 درصد کوارتز، 10 تا 65 درصد فلدسپات و 5 تا 15 درصد میکا است. مواد معدنی تشکیل دهنده گرانیت، رنگهای منحصربهفردی را به انواع مختلف آن میبخشند. به همین دلیل است که زیبایی و رنگبندی سنگ گرانیت از محبوبیت زیادی برخوردار است.
نسبت کانیهای رنگی مختلف در گرانیت تا حد زیادی به دلیل منبع اصلی سنگ مذاب است که برای تشکیل این سنگ سرد شده است. اگر سنگ مذاب دارای فلدسپات پتاسیم فراوان باشد، گرانیت به احتمال زیاد رنگ صورتی به خود میگیرد. از طرف دیگر، اگر سنگ مذاب در کوارتز و مواد معدنی که آمفیبول را تشکیل میدهند زیاد باشد، احتمالاً گرانیت به رنگ سیاه و سفید خالدار است که معمولاً برای ساخت سطح میزها استفاده میشود.
ترکیب مواد معدنی زیر، رنگهای مختلف گرانیت را تشکیل میدهند.
ازآنجاکه از سنگهای گرانیت در قسمتهای مختلف همچون آشپزخانه برای ساخت کانتر، سینک ظرفشویی، کابینت و حتی کف قسمتهای مختلف خانه استفاده میشود، شما روزانه به صورت مستقیم و غیرمستقیم با این سنگها در ارتباط هستید. بههمین دلیل باید با استفاده از نکات مناسب از آنها مراقبت کنید تا سبب افزایش طول عمر و دوام سنگهای گرانیت خانه خود شوید. از جمله نکات لازم برای نگهداری و تمیز کردن سنگ گرانیت عبارتاند از:
استفاده از انواع مختلف سنگهای گرانیت در قسمتهای درونی و بیرونی ساختمان و خانههای مختلف از دیرباز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سنگ گرانیت ازجمله مصالح مورد استفاده بسیار قدیمی در ساختوساز محسوب میشود. از این نوع سنگ در قسمتهای مختلف خانه و ساختمانهای مختلف تجاری و اداری مورد استفاده قرار میگیرند.
ازجمله مهمترین استفاده و مزایای سنگهای گرانیت در ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
برای مثال استفاده از سنگهای گرانیت در قسمتهای مختلف آشپزخانه به عنوان میز کار، کابینتهای آشپزخانه، به عنوان سینک یا کف حمام استفاده میشود. یکی از مهمترین دلایل استفاده و توجه بسیار به این سنگها در چنین جاهایی میتوان به ضد آب بودن و استحکام بالای آنها اشاره نمود.
از طرفی به دلیل برخورداری از جلو با تنوع رنگی بسیار بالا و زیبایی این سنگها نیز استفاده از آنها در ساختمانهای تجاری همچون لابی هتلها و ساختمانهای دیگر بسیار مورد توجه است.
استفاده از این سنگها نیز بهعنوان راهپله و پلههای ساختمانهای مختلف به دلیل ویژگی و ساختار مقاوم آنها برخورداری از عمر طول عمر بسیار طولانی استفاده میشود. گرانیت برای سکوی حمام و اُپن آشپزخانه نیز استفاده میشود. این سنگ یک انتخاب بسیار محبوب است. زیرا ضد آب است و مقاومت بالایی در برابر لکه و حرارت دارد. همچنین تمیز کردن آن بسیار آسان است؛ بنابراین یک سنگ بسیار کاربردی و در عین حال بسیار زیبا است.
قبل از اینکه ابزارهای برقی اختراع شوند، کندهکاری گرانیت کاری پر زحمت و زمان بر بود؛ بنابراین اغلب برای پروژههای مهم از آن استفاده میشد. اما اکنون با ابزارهای پیشرفتهای که برای کندهکاری این سنگ اختراع شده، کاربردهای آن نیز بیشتر شده است. ازجمله دیگر کاربردهای سنگ گرانیت عبارتند از: